Oluet lukeutuvat monen suomalaisen suosikkijuomiin, eivätkä syyttä suotta – erilaisia oluita on tarjolla runsaasti, joten lähes jokainen löytää monipuolisesta valikoimasta itselleen sopivan vaihtoehdon. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että olutta ei välttämättä kannata siemailla suoraan pullon tai tölkin suusta, vaan laadukas olutlasi tuo oluen vivahteet taidokkaasti esiin.

Oikeanlainen lasi tuo oluen tuoksun esiin

Olutlasin valintaan vaikuttavat sekä mieltymykset että perinteet ja suositukset. Esimerkiksi olutvalmistaja Hartwall kannustaa kuuntelemaan lasin valinnassa myös omia mieltymyksiä, sillä hyvää olutta ei voi pilata huonolla lasilla, eikä toisaalta hyväkään lasi muuta huonoa olutta hyväksi.

Erilaisille oluttyypeille on toki tarjolla suosituksia. Oluessa olennaista on maun lisäksi myös tuoksu eli lasin on hyvä olla riittävän iso. Laakeasta lasista tuoksut haihtuvat nopeammin. Lisäksi olutlasin on hyvä olla riittävän iso, jotta oluelle ominainen vaahto mahtuu hyvin lasiin eikä olut läiky yli. Baareista tuttu, yläosastaan hyvin avoin lasi ei siis välttämättä ole paras vaihtoehto olutnautiskelijalle.

Tunnetko jo erilaiset olutlasityypit?

Erilaisia olutlaseja on tarjolla lukemattomia ja netissä laaja valikoima, joka puhuttelee vaativammankin olutharrastajan tarpeita. Moni haluaa hankkia erilaisille oluille omat lasinsa, mutta aloittelija pärjää vähemmälläkin määrällä.

Olutlaseista kenties tunnetuimpia ovat pint-lasi, ale-lasi ja tulppaanilasi sekä tietysti kolpakko, jota on saatavilla kannella tai ilman. Tulppaanilasi on erilaisista lasityypeistä monikäyttöisin, joten ainakin sellainen kannattaa pitää kaapissa nautinnollisia oluthetkiä varten. Vetoisuudeltaan olutlasit ovat tyypillisesti 3–5 dl, mutta litran tuoppeihinkin törmää.