Musiikki on ollut tavallisesti keskeisessä osassa videopelejä, jotka yhdistävät ääntä ja visuaalisuutta mahdollisimman intensiivisen pelikokemuksen luomiseksi. Musiikki onkin loistava tapa herättää muun muassa erilaisia tunteita. Aina 1990-luvulta lähtien pelimusiikki on ollut myös laadultaan hyvää, samantasoista kuin kaupallisessa musiikissa. Enää ei tarvitse tyytyä ”piipittävään” chiptune-taustamusiikkiin, joka on tuttua paitsi 1980-luvun peleistä, myös vanhoista matkapuhelimista.On tietysti pelikohtaista, miten paljon musiikkiin ja äänimaailmaan halutaan panostaa, mutta tänä päivänä pelimusiikki on alkanut saada yleisempääkin arvostusta. MTV Music Awardsissa on omat palkintonsa pelimusiikille, ja Suomessa järjestettiin ensimmäinen pelimusiikkifestivaali vuonna 2018. Paikkana oli Helsingin Kulttuuritalo, ja festivaalin pääesiintyjänä kuultiin pelimusiikkiosteri Game Music Collectivea, joka sai hyvän vastaanoton yleisöltä.

Seikkailupelien hybridimusiikkia

Osa pelimusiikista unohtuu nopeasti, ja osa jää elämään vuosikymmenien ajan herättäen nostalgisia muistoja kuulijoissaan. Musiikkia voidaan säveltää varta vasten peliä varten, tai pelin valmistaja voi ostaa oikeudet käyttää musiikkina jo valmiiksi sävellettyä kaupallista musiikkia. Esimerkiksi seikkailupeleissä on tavattu käyttää jo pidempään sinfonista musiikkia yhdistettynä elektronisen musiikin elementteihin. Seurauksena on ollut eräänlaista hybridimusiikkia. Pelimusiikki on ollut pidettyä ja suosittua, mutta aivan viime aikoihin asti ongelmana on ollut se, että sitä ei ole päässyt kuuntelemaan pelien ulkopuolella, ei cd-levyllä tai netissä, eikä myöskään konserteissa. Tilanne on onneksi nyt muuttunut, kun pelimusiikkia soittavia kokoonpanoja on syntynyt ja pelimusiikkia voi kuulla myös kaupunginorkestereiden esiintymisissä.

Artisteille ja yhtyeille omistettuja kolikkopelejä

Myös peligenrellä on ollut vaikutusta siihen, miten keskeisessä osassa musiikki pelissä on. Erityisesti kolikkopeleillä on ollut käyttämässään äänimaailmassa parantamisen varaa. Kilkuttavat ääniefektit ja ylipirteä taustamusiikki ovat voineet johtaa siihen, että kolikkopelejä on pelattu mieluiten äänet mykistettyinä. Onneksi tilanne on muuttunut myös tällä saralla ja monet pelintuottajat haluavat panostaa myös kolikkopelien äänimaailmaan ja musiikkiin. Oma lukunsa ovat artistien tai yhtyeiden kunniaksi tehdyt kolikkopelit, joissa päästään nauttimaan artistien musiikista pelaamisen ohessa. Nimikkokolikkopelinsä ovat saaneet muun muassa legendaarinen Jimi Hendrix sekä raskaampaa rockia soittavat Motörhead ja Guns n’ Roses -yhtyeet. Näitä kolikkopelejä päästään pelaamaan – joko leikkirahalla tai oikealla rahalla – esimerkiksi osoitteessa videoslots.com.